نام بخش: مراقبت‌های ویژه نوزادان
نام لاتین: NICU
تلفن داخلی: 
تلفن مستقیم: 
رئیس بخش: آقای  دکتر مسعود دهدشتیان
مسئول بخش:  خانم سودابه عبدی
تعداد تخت: 8

موقعیت بخش

 بخش NICU در طبقه یک، ضلع شمالی بیمارستان آریا قرار گرفته است و از شرایط فیزیکی و فضای مناسب برخوردار است.

خدمات بخش بستری:

بخش NICU یکی از بخش های مهم و پشتیبان بلوک زایمان در مراکز بیمارستانی بوده که محیطی امن برای تولد نوزادان بخصوص نوزادان نیازمند به مراقبتهای تنفسی را ایجاد نموده و ارائه خدمات و اقدامات درمانی مناسب را امکانپذیر می‌سازد.
نوزادانی با مشکلات تنفسی، ناهنجاریهای مادرزادی، مشکلات قلبی، وزن کم زمان تولد، آسیفکسی قبل،حین و بعد از زایمان، نارسی، چندقلویی، وزن بالای زمان تولد، سابقه دیابت، فشارخون بالا، و مشکلات داخلی مادر که به نحوی ممکن است روی نوزاد تاثیرگذار باشند، در این بخش پذیرش می‌شوند. بعلاوه بیمارستان ظرفیت پذیرش نوزادان نیازمند به بخش  NICU از سایر بیمارستانها را نیز دارد.
از جمله خدمات ارائه شده در این بخش خدمات فتوتراپی، اکسیژن تراپی، قرار دادن نوزاد زیر دستگاه رسپیراتور، مانیتورینگ، تعویض خون و تزریق خون است.
شرایط ذیل احتمال بستری شدن در NICU را بیشتر می‌کنند. اگرچه هر نوزاد باید جداگانه به دقت توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.

شرایط نوزاد:

  • تولد در بارداری کمتر از ۳۷ یا بیشتر از ۴۲ هفته
  • وزن کمتر از ۲.۵ یا بیش از ۴ کیلوگرم
  • کوچک بودن نسبت به سن بارداری
  • آسیب های حین زایمان
  • مشکلات تنفسی مثل تنفس سریع، کشیده شدن فضای بین دنده ای به داخل ، ناله بازدمی و کبود بودن نوزاد
  • عفونت ها
  • تشنج
  • هیپوگلیسمی ( قند خون پایین )
  • نداشتن توانایی شیر خوردن و نیاز به مایع درمانی
  • نیاز به درمان خاص یا دیگر روش ها مثل تزریق خون

امکانات رفاهی بخش

از مشخصات بخش بستری ، می توان به حضور پزشکان متخصص و فوق تخصص کودکان و نوزادان ، پرسنل مجرب و دلسوز، فضای فیزیکی مناسب و آرام اشاره نمود.
بخش مراقبت‌های ویژه  NICU شامل 5 تخت بستری می‌باشد. که هر تخت به دستگاه انکوباتور نوزاد ، فتوتراپی، مانیتورینگ، ونتیلاتور نوزاد و سی پپ… مجهز می‌باشد. همچنین امکان انجام رادیولوژی سونوگرافی و اکوکاردیوگرافی پرتابل بر بالین بیمار نیز از مشخصات ویژه این بخش می‌باشد.

بالای سر هر تخت بیمار یک کنسول و هر کنسول شامل ورودی اکسیژن، ساکشن و هوای فشرده مرکزی می‌باشد.

اتاق مادرانیکی از مشخصات استثنایی NICU در این مرکز، وجود اتاق مادران می‌باشد که این اتاق با کلیه امکانات رفاهی (هتلینگ) درمجاورت بخش NICU قرار گرفته و جهت استراحت مادران و دسترسی هر چه بهتر به نوزادان و حضور دائمی آنها در نظر گرفته شده است. این اتاق مجهز به سیستم احضار پرستار نیز می‌باشند.
اتاق شیردر انتهای سالن بخش و در مجاورت اتاق استراحت مادران دارای دو دستگاه شیردوش برقی، یخچال ذخیره شیر و یک دستگاه تلویزیون و DVD (جهت آموزش مادران) و مبل تختخواب شو و سیستم احضار پرستار است این اتاق دارای حمام و توالت فرنگی مجزا نیز می‌باشد.

قوانین بخش

  1. کلیه مدارک پزشکی قبلی و دفترچه بیمه خود را تا پایان زمان بستری همراه خود داشته باشید.
  2. اطلاعات پرونده بیماران خصوصی است و پرسنل مجاز نیستند که این اطلاعات را در اختیار هر شخصی قرار دهند. شما می‌توانید سؤالات خود را با پزشک معالج یا پرستار مسئول مطرح نمایید.
  3. در صورت همراه داشتن دارویی که نیاز به یخچال دارد، لطفا آن را به پرستار مسئول تحویل دهید.
  • ملاقات در بخش NICU در تمامی ساعات شبانه روز با هماهنگی مسئولین بخش امکان پذیر است.

راهنمای دریافت برگه گواهی ولادت نوزاد

1- مدارک لازم جهت گرفتن گواهی ولادت برای نوزاد متولد شده شامل شناسنامه، کارت ملی  پدر و مادر و کارت معاینات پزشکی نوزاد که نتیجه معاینه نوزاد در کارت توسط پزشک مخصص اطفال نوشته شده باشد، می‌باشند.
2- پدر یا مادر با در دست داشتن مدارک فوق، از شنبه تا چهارشنبه  از ساعت 8:30 الی 11:30به کیلنیک واقع در طبقه اول ، به دفتر صدور گواهی ولادت مراجعه نمایند.

نکات مورد توجه

  • کلیه نقاط بخش توسط دوربین مدار بسته کنترل می‌شود.
  • لطفاً به اتصالاتی که به بیماران وصل است، دست نزنید.
  • جهت استفاده از کتابهای مقدس تورات و انجیل به دفتر سوپروایزر واقع در طبقه همکف مراجعه نمایید.
  • از گرفتن عکس و فیلم و صحبت کردن با تلفن همراه در راهروی بخش خودداری نمایید.
  • جهت برقراری تماس با بخش تلفن بیمارستان به شماره 33378310-17 وداخلی 510 تماس حاصل فرمایید.

آموزش به خانواده بیمار

در این بیمارستان آموزش به شیوه‌های زیر صورت می‌پذیرد:

  1.  آموزش‌های کتبیتوزیع بروشورهای آموزشی که قابل ارائه در طبقات درمانگاه و کلیه بخش‌های بیمارستان است.
  2. برنامه‌های تلویزیونی: برنامه‌های آموزشی که از طریق شبکه تلویزیون داخلی پخش می‌شود.
  3.  آموزش‌های شفاهی: شامل آموزش‌های شفاهی کادر پزشکی و پرستاری در بدو ورود بیمار، حین بستری و حین ترخیص است.

نحوه پذیرش و بستری نوزادان:

در بخش NICU پذیرش بیمار به صورت مستقیم یا غیر مستقیم صورت می گیرد.

پذیرش به صورت مستقیم از اتاق عمل یا زایمان به وسیله انکوباتور پرتابل وارد بخش می شوند و تحویل یکی از پرستاران یا ماماهای بخش داده می شود و نوزاد بلافاصله به تخت احیاء و زیر وارمر گذاشته و ترشحات دهانی و بینی ساکشن شده و ادمیت می شود. و سپس مانیتورینگ و کنترل علائم حیاتی ، اندازه گیری وزن و قد و Vitk تزریق میشود. و توسط پزشک مقیم معاینه میشود و سپس در سرویس یکی از پزشکان آنکال بستری می گردد. حال بر اساس وضعیت بالینی نوزاد بستری در NICU و یا سطح دوم می گردد و سپس order های پزشک را اجراء کرده که طبق روتین نوزادان بستری در NICU و یا سطح دوم حتماً ازمایشات ارسال و گرافی از ریه انجام و اجرا میشود. سرم تراپی شروع می شود. و دوره درمان آنتی بیوتیک گذاشته شود. و در بعضی از موارد هم نوزاد اینتوبه و تزریق سورفکتانت صورت می گیرد. در بخش مراقبت ویژه کلیهً نوزاد توسط پزشکان فوق نوزادان ویزیت میشوند. برگه دستور بستری توسط پزشک مقیم نوشته و به همراه یکی از والدین داده تا کارهای پذیرش را انجام داده و پس برگه پذیرش و بستری توسط والدینی به بخش تحویل داده میشود.که این پذیرش از طریق کلینیک یا اورژانس یا مطب یا بیمارستان های دیگر صورت می گیرد. نوزاد را به همراه برگه پذیرش بستری در سرویس یکی از آنکال ها وارد بخش گردیده و توسط پزشک مقیم معاینه می گردد. و در سرویس یکی از آنکال ها بستری می گردد. و باقی موارد و اجرائیات مثل پروسه قبل می باشد.

کلیه ی نوزادان متولد شده در این بیمارستان توسط ماماهای اتاق زایمان با انکوباتور پرتابل به وسیله آسانسور موجود در بخش نوزادان که مستقیم از اتاق عمل به بخش نوزادان تحویل داده وارد بخش می شوند و تحویل یکی از پرستاران یا ماماهای بخش نوزادان می‌گردد.

بعد از شستشوی دست و پوشیدن دستکش در حضور ماماهای اتاق زایمان نوزاد زیر وارمر گذاشته می شود. سپس شروع به چک کردن نوزاد می پردازند که عبارتند از:

  • دستبند نوزاد با برگه آپگار نوزاد بطور کامل چک می شود. نام و نام خانوادگی مادر، نام و نام خانوادگی پدر، نام پزشک زنان مادر
  • جنسیت نوزاد با برگه آپگار مطابقت داده می شود .
  • بند ناف نوزاد از کلامپ و خونریزی چک می شود .
  • وضعیت ظاهری به طور کامل چک می شود. اگر موردی غیرطبیعی دیده می شود حتماً به مامای اتاق زایمان شفاهاً گفته شود و در برگه آپگار ثبت می شود .
  • نمونه خون بند ناف نیز تحویل گرفته می شود.
  • پشت برگه آپگار توسط فرد تحویل گیرنده به طور کامل می بایست پر شود.
  • در آخرین مرحله در صورت نبودن مشکل مامای اتاق زایمان بخش نوزادان را ترک می کند.
  • قبل از شروع ادمیت حتماً حوله خیس را بر داشته و نوزاد را خشک می کنند.
  • پذیرش بیمار از طریق واحد پذیرش بیمارستان انجام می‌شود. بیمار پس از تشکیل پرونده در واحد پذیرش، اتصال دستبند شناسایی توسط …………………….. و انجام هماهنگی، به واحد ادمیت و سپس به بخش مربوطه منتقل شده و بعد از خوشامدگویی و شناسایی بیمار توسط مسئول شیفت و منشی بخش به تخت تعیین شده منتقل می‌شود. پس از توضیح دادن به بیمار در مورد بخش، منشور حقوق بیمار، دستبند شناسایی بیمار، زنگ احضار پرستاری، لباس بیمار توسط کمک پرستار مربوطه تعویض می‌گردد. سپس پرستار مسئول، خود را به بیمار معرفی نموده و فرم ادمیت را پر می‌کند، داروهای مصرفی بیمار را سؤال کرده، مدارک مرتبط با بیمار را تحویل گرفته و در فرم مربوطه ثبت می‌نماید. در نهایت به بیمار یادآوری می‌شود که مسئولیت کلیه اشیاء قیمتی به عهده خود بیمار و همراه وی است.ودر صورتیکه اشیاء قیمتی به همراه دارد با سرشیفت بخش جهت فرایند نگهداری اموال هماهنگی های لازم را بعمل آورد.

ترخیص

بعد از بهبودی نسبی و دستور شفاهی یا کتبی پزشک، کلیه اوراق پرونده توسط منشی بررسی و تکمیل می‌شود و گزارش پرستاری و فرم آموزش زمان ترخیص توسط پرستار نوشته شده و نسخه دارویی، نحوه مصرف داروها، دستورات منزل، زمان مراجعه بعدی و زمان جواب پاتولوژی (در صورت ارسال نمونه از اتاق عمل) همزمان با فرم ترخیص به بیمار داده می‌شود. بعد از پروسه ترخیص و به دنبال تحویل برگه خروج به منشی بخش، به بیمار کمک می‌شود که وسایل شخصی خود را جمع کرده و لباس خود را تعویض نماید و در صورت نیاز به حمایت، توسط کمک پرستار تا درب خروجی بیمارستان همراهی می‌شود.

انتقادات، پیشنهادات، شکایات

در صورت داشتن هر گونه انتقاد یا پیشنهادی می‌توانید به یکی از ۳ روش زیر اقدام نمایید:

  1. به صورت تلفنی با شماره 33378310-17 داخلی 137 واحد شکایات در شیفت صبح تماس بگیرید. در شیفت عصر و شب  به دفتر سوپروایزر مراجعه کرده یا با شماره تلفن    (تلفن همراه سوپروایزر) تماس حاصل فرمایید.
  2. به صورت حضوری در شیفت صبح به واحد شکایات واقع در طبقه همکف و در شیفت عصر و شب  به دفتر سوپروایزر مراجعه نمایید
  3. به صورت کتبی موارد را نوشته و در صندوق‌های نصب شده در بخش یا در راهرو بیاندازید.

معرفی واحدهای مورد نیاز

دفتر مدیر داخلی ومدیرت پرستاری در طبقه ششم واقع شده است.
نمازخانه اصلی بیمارستان در طبقه اول واقع شده است.
واحد پذیرش و ادمیت و ترخیص، مدارک پزشکی ، آزمایشگاه، MRI ،CTSCAN، رادیولوژی، اورژانس، واحد اطلاعات، بانک و خودپرداز تجارت، بوفه و واحد کپی و گل فروشی و سرویس بهداشتی عمومی در طبقه همکف واقع شده است.